Het fenomeen “roze neuzen”: het wit van de neus is niet meer zo fel, de roze onderliggende huid komt te voorschijn. Geen vuile neuzen, of grauw grijze neuzen waar geel snot uitkomt, neen werkelijk roze. Voor de rest zijn er vaak weinig of geen andere symptomen te zien. Geen dikke koppen of ontstoken ogen. Nochtans als je de duiven goed gaat onderzoeken dan zie je vaak dat de slijmvliezen binnen in de neus gestuwd zijn zoals dat heet. Eigenlijk zijn ze rood en gezwollen, soms komt er bij lichte druk op de neus ook wat waterige neusvloei uit één of beide neusgaten, soms zelfs water uit de ogen.
Dit ziekte verschijnsel is typisch bij warm weer en de oorzaak is vrijwel steeds bacterieel. Dit wil dus zeggen dat een bacterie de boosdoener is. Heel vaak gaat het om mycoplasma of simpele stafylokokken. Droog snot is ook nog al eens een term die op deze aandoening wordt gekleefd. Best behandel je de duiven gedurende 5 dagen met erythromycine of spiramycine maar ook tylan kan je drie dagen inzetten. Lokaal in de neus en ogen laat je best ook een druppel rifamycine vallen gedurende 2 à 3 dagen..
Laat je duiven ook steeds even controleren op trichomonen want vaak is dit ook bij deze duiven aanwezig en dringt zich hiervoor ook een kuur op. Als je dit fenomeen bij meerdere duiven op het hok vaststelt dan moet je ook vragen stellen bij de verluchting van de hokken, want vaak is te weinig zuurstof op te warme hokken de oorzaak van het euvel. Let op, ook valse tocht kan de boosdoener zijn maar in ieder geval is het hoog tijd om je verluchtingssysteem eens onder de loep te nemen. Ook bij de jonge duivenhokken zag ik regelmatig roze neuzen al was daar overbevolking vaak de oorzaak. Waar je ook goed op moet letten is dat er voldoende ventilatie is als je de duiven verduistert want daar ligt ook heel vaak de oorzaak van het probleem. Met het dichtschuiven van de gordijnen schuift men ook de verluchting dicht en dan beginnen de poppen na enkele weken te dansen. Bij oude duiven met roze neuzen zijn de resultaten ondermaats terwijl bij de jonge duiven vaak de verliezen hoog kunnen oplopen, zelfs gewoon van het hok weg.
Toch nog opletten, soms kan een duif ook thuis komen met een roze neus, moet je dan panikeren? Neen zeker niet. In een warme vrachtwagen of container kan de temperatuur en de vochtigheid soms ook hoog oplopen zodat het wit van de neus verdwijnt. Grijp niet direct naar antibiotica in dat geval. Kijk gewoon even de kat uit de boom, in de meeste gevallen zijn de neuzen weer wit na enkele dagen, je moet je pas zorgen maken als de neuzen niet mooi wit zijn tegen het eind van de week. Ook als de duiven goed blijven trainen moet je je geen zorgen maken want in geval van ziekte zie je direct het trainingsritme dalen. Roze neuzen, een apart en boeiend fenomeen als je het mij vraagt