DE INKORFDAG
Regelmatig komen er vragen binnen over de laatste dag, de inkorf dag dus. Wat moet ik dan geven? Hoeveel moeten de duiven nog eten? Kan ik nog elektrolyten geven in het water? Moet ik mijn fond duiven een volle krop voer meegeven? Welk soort voer moet ik geven? Moeten overnachtduiven anders gevoerd worden? Kan ik nog pinda’s geven en wanneer? Mat moet ik de jonge duiven voeren als het erg warm wordt? Tot hoe laat kan ik ’s middags nog voeren?
Allemaal vragen die nuttig zijn om te weten. Ik wil vooropstellen dat ik niet alle wijsheid in pacht heb. Zo is het en niet anders. Nee, nee, dat is niet mijn stijl van werken. Mijn ingang is altijd vanuit dienstbaarheid aan de duivensport en vanuit die visie wil ik met plezier een aantal tips geven, met als doel duiven optimaal tot hun recht te laten komen. Denk je er anders over? Graag! Laat maar eens horen!
Elektrolyten
Deze minerale zouten kunnen in combinatie met druivensuiker nog op de inkorf dag gegeven worden. Krijgen de duiven daar dan geen dorst van? Ja, dat kan. Daarom is het alleen mogelijk als je thuis bent: ’s morgens een half uur na het eten en drinken, de drinkpan met de elektrolyten verwijderen en deze vervangen door vers en schoon drinkwater. Elektrolyten hebben o.a. de eigenschap om vocht vast te houden. Dat is van belang bij zeer warme vluchten. In het bijzonder is het aan te bevelen voor vluchten met jonge duiven. In principe worden elektrolyten op de dag VOOR inkorving gegeven. Maar als je thuis bent kun je het ook nog op de dag van inkorven zelf geven, op de bovengenoemde voorwaarden.
In de mand
Voor de vluchten met 1 dag mand adviseer ik de duiven mee te geven met een lege krop. Het voedsel dat op de dag voor inkorving is verstrekt (plus wat nog op de inkorf dag werd gegeten) dient niet meer in de krop aanwezig te zijn. Het voedsel is in het maagdarmkanaal bezig om opgenomen te worden in het bloed. Via de lever wordt glycogeen en vetzuren naar de witte en rode spieren getransporteerd. Dit verteringsproces (stofwisseling) is in volle gang. Op de dag van de vlucht is het werk grotendeels achter de rug en kan het lichaam zich bezig houden met presteren i.p.v. verteren.
Voor 2 nachten mand
Zou ik willen adviseren de duiven in te korven met een ½ kropje voer. De vlucht is een dag later als met 1 dag mand dus de stofwisseling moet wat langer door kunnen gaan. Is er geen stofwisseling meer en de duif dient nog een of meerdere dagen in de mand te zitten, dan hebben we een probleem. Ja, de duiven krijgen wel maïs, maar die koolhydraten worden eigenlijk veel te gemakkelijk opgenomen voor een complete stofwisseling. Om voedsel goed te verteren is naast voer ook voldoende water noodzakelijk en zuurstof. Als beide laatste elementen niet aanwezig zijn is stofwisseling uitgesloten.
Inkorven met een volle krop is af te raden. De duiven zullen het voer en in de meeste gevallen direct uitkotsen en hebben dan geen voorsprong meer maar een achterstand in vergelijking met duiven die een half kropje voer bij zich hebben.
Welk soort voer?
Bij 1 nacht mand:
Hier zou ik Super Energie of Super Dieet willen voorstellen als een uitstekend voer. Bij kouder weer functioneren mengelingen als Vandenabeele, Super Winner, Gerry plus en Profi-line 02 ook bijzonder goed. Als je de dag VOOR inkorven zat gevoerd hebt en de duiven willen nog maar weinig voer opnemen, heb je goed gevoerd en kun je de tuinstoel op scherp zetten op de vluchtdag. Eten de duiven nog veel voer op de inkorf dag, dan kun je tuinstoel in de ligstand plaatsen. Dan komen ze niet zo vroeg hoor! Er zijn mensen die daar anders over denken. Dat mag. Ik hoef geen gelijk.
Met 2 nachten mand:
Mag het voer wel een deel vliegvoer bevatten om de stofwisseling te stimuleren. Dus ongeveer ½ Vliegvoer + ½ Super Dieet, Super Energie of snoepzaad. Ook kan er dan ’s middags nog wat worden gevoerd. B.v. snoepzaad of Super Dieet / Energie. De duiven drinken daarna nog wat en dit activeert de stofwisseling.
De zware fondmannen willen hun duiven nogal eens helemaal volstoppen. Dan hoor ik nogal eens dat de duiven moeilijk aan het eten te houden zijn. Ik adviseer de overnachtduiven de laatste 4 dagen een zeer energierijke mengeling te geven. Zeg maar een vliegmengeling met veel snoepzaad, gepelde zonnepitten en / of pinda’s. Als je dan uitkomt op ongeveer 20% vet en rond de 3800 - 4000 Kcal per kg voer, dan geef je ze voldoende energie mee. De duiven moeten niet overmatig maar gewoon normaal eten. Als je zo voert, zullen de duiven direct in de mand weer willen eten. En dat is wel de bedoeling. Bij het volle bak systeem zullen de duiven, ook bij een dergelijke mengeling, zich zeker niet overeten
Ik ga er gemakshalve vanuit, dat de duivenbegeleiders hun werk serieus nemen en goed uitvoeren!
Stel een duif eet in de mand 25 gram maïs. Voor het warm houden van het lichaam hebben we een hoeveelheid calorieën nodig. We rekenen dan niet de dag dat de duiven op reis gaan, want dat geschommel de hele dag kost ook de nodige energie. In rust verbrandt de duif ongeveer 50 Kcal per dag. In 25 gram maïs ( die in de mand wordt gevoerd) zitten 2/3 deel koolhydraten. Dan nu de rekensom: 2/3 x 25 = 16,7 gram koolhydraten x 4 (1 gram = 4 Kcal) = 66,8 Kcal. Dat is 16,8 kcal meer dan nodig. Die zullen worden opgeslagen als glycogeen en wellicht zelfs deels tot vetzuren. Mooi voor onderweg. Deze duiven, die zo worden gevoerd, zullen oplopen in de mand.
Met 3 tot 5 nachten mand:
Wat je de duiven moet geven is helemaal afhankelijk van de soort vlucht en van hoeveel nachten mand we hebben. Hebben de duiven 3 tot 4 nachten mand dan dien ik heel anders te voeren als bij 1 nacht mand. De oorzaak is de stofwisseling. Die moet doorgaan als we veel nachten mand hebben. Het komt soms voor dat duiven meer dan een week in de mand wachten op een lossing. Mijn advies naar de afdelingen zou dan ook zijn om niet alleen maïs mee te nemen maar een complete, doch licht verteerbare voermengeling. In ieder geval wat aminozuren + vetten en koolhydraten zouden dagelijks voorhanden moeten zijn. Een hele week op maïs is eigenlijk te eenzijdig voor dergelijke lange wachttijden. Ik zal me er niet even gemakkelijk vanaf maken, maar ook een mengeling adviseren: 1/4 Vliegvoer + 1/4 Zuivering + 1/2 Super Energie of Super Dieet (met hoog vetgehalte). Krijgen ze voldoende water, is dit aan te bevelen. Dat is absolute voorwaarde. Krijgen ze te weinig water, zullen de weinig aanwezige erwten niet kunnen verteren. Dan trekt dat het laatste vocht uit het lichaam en dat is een zeer groot nadeel voor de duif. Op de dag van de vlucht zelf kan dan ’s morgens wel weer maïs gegeven worden.
Dit verhaal over voeren gaat echter alleen op als er onderweg goed werk wordt afgeleverd. Gooien de mannen er met de pet naar, kun je alles vergeten. Krijgen ze te weinig voer of te weinig water, dan zijn duiven die erg zwaar gevoerd werden weer in het voordeel. Dergelijke duiven hebben door de opname van veel peulvruchten ook veel moeten drinken (om de erwten te kunnen verteren). Goed vervoer en goede begeleiding zijn o zo belangrijk!!!
Pinda’s
Er zijn altijd veel vragen over het bijvoeren van pinda’s. Ik denk dat de angst voor pinda’s veel groter is dan het probleem zelf. Als je een goede kwaliteit pinda hebt, die koel (beneden 20 graden), donker en droog bewaart, zul je weinig of geen problemen hebben. De voordelen zijn dan veel groter dan de nadelen. Zijn er dan nadelen? Jazeker wel, maar we dienen ze niet uit te vergroten!!!
Pinda’s kunnen aflatoxine en microtonen bevatten. Deze schimmels laten toxische stoffen achter op de pinda (op alle granen overigens). Er zijn Europese richtlijnen die aangeven dat er niet meer dan een zekere hoeveelheid aflatoxinen en micotoxinen op de pinda’s aanwezig mogen zijn. Daarop worden alle export partijen onderzocht. Zijn ze beneden de gestelde norm, dan mogen ze worden uitgevoerd. Zo niet, dan niet. De toegestane hoeveelheden worden gemeten in ppb‘s ( Parts Per Billion). Goedgekeurde partijen worden bestempeld als voedselveilig. Aflatoxinen en micotoxinen vermeerderen zich niet!! Op de korrel is alleen de gifstof uit de schimmel afgezet.
Pinda’s kunnen ook bederven. Door te hoge temperaturen (boven de 25 graden) kan de olie die zich in de pinda bevindt oxideren. Die olie kan ranzig worden. De duiven krijgen dunne mest en raken uit forme.
Pinda’s kunnen gaan schimmelen. Dat zijn geen aflatoxinen of micotoxinen want die groeien niet!! Het zijn schimmels. Ze ontstaan door vochtige opslag. Wees daarom alert en zoek een droge en koele plaats. Dan hoef je je eigenlijk niet zoveel zorgen te maken. De duiven krijgen dunne mest en raken uit forme. Natuurlijk ben je wel afhankelijk van de kwaliteit pinda die voorhanden is. Die kwaliteit was in 2003 niet om over naar huis te schrijven. Het was echt zoeken naar de betere partijen. Topkwaliteit heb ik helaas niet gezien. De oogst van 2004 staat weer voor de deur. Hopelijk is de kwaliteit weer als vanouds.
Bijvoeren van pinda’s
Op de inkorfdag heeft niet zoveel zin meer. Tenminste als het om energie gaat voor onderweg. Voor vetverbranding dus. Je moet al gauw 36 tot 48 uur rekenen om de olie uit de pinda om te zetten in vetzuren die zich verzameld hebben in de rode spiervezels. Geef je op vrijdag nog pinda’s omdat de komende vlucht op zaterdag toch ineens erg zwaar gaat worden, dan ben je echt te laat. Die vetten zijn dan nog in de lever of in het bloed, onderweg naar de rode spiervezels. Je hebt er daarom alleen het eerste vlieguur plezier van (natuurlijk kan dat ook een doel zijn). Worden pinda’s eerder gegeven, dan zullen ze zich in de rode spiervezels bevinden en kunnen dan worden benut als vetreserves. Bij normale grootte heb je 3 pinda’s nodig voor 1 gram vet. Geef je een duif per dag 6 pinda’s extra, 5 dagen per week, (zaterdags en maandag t/m donderdag ) dan bouw je zo alleen met die paar pinda’s al 10 gram extra vet op. Dat zijn meer dan 3 vlieguren!!
Jonge duiven
Op de inkorfdag kun je jonge duiven wat extra vocht meegeven als dat nodig is. Zeker bij warme weersomstandigheden. Ik noemde al de elektrolyten. Dat is een zegen voor onze jonge spuiten. Ook kunnen we het voer op de dag van inkorving aanpassen. Geef b.v. ½ Super Dieet + ½ witte rijst. Witte rijst (geen Paddy) neemt veel vocht op en dat vocht kunnen de jonkies goed gebruiken voor onderweg. Paddy werkt juist de verkeerde kant uit. Het bevat 10% ruwvezel. Om die te verteren wordt vocht uit het lichaam onttrokken. Dat moeten natuurlijk niet hebben. Zeker op de verdere vluchten kan een handje extra maïs en snoepzaad geen kwaad. Ook ’s middags kan op verdere vluchten nog wat snoepzaad gegeven worden. Tot 3 uur voor inkorving kan dat je duiven nog een goede dienst bewijzen. Veel succes de komende vluchten.
Bron: Willem Mulder